Wie troost wie

Hoe zit dat toch met troost? Al je kennis is niet toereikend. Niets anders dan wat je ten diepste bent, doet er toe! Maar je staat er wel, en kennelijk is jouw aanwezigheid, jij als medemens, al meer dan genoeg. Vroeg of laat krijgen we het allemaal voor de kiezen en hoe harder je er voor weg loopt, hoe wreder het noodlot toeslaat. Wees een troostend medemens.

Gerrit Breteler
schilder, zanger, schrijver, theatermaker

Verkeersleed herdacht

LC Maandag 21 november 2011

Dit jaar kwamen in het Noorden al 63 mensen om in het verkeer, een veelvoud raakte ernstig gewond. In de Grote Kerk in Leeuwarden werd hierbij stilgestaan.

In de kerk staat een lege stoel, afgezet met roodwit lint en het getal 63 op de rugleuning: het aantal verkeersdoden dat er tot nu toe viel in Friesland, Groningen en Drenthe. In de Grote Kerk in Leeuwarden legden verkeersgedeputeerde Sietske Poepjes en veiligheidsdeskundige John Stoop zondag een krans bij deze symbolische plek.

Elke derde zondag van november wordt wereldwijd stilgestaan bij het leed van verkeersslachtoffers tijdens ‘World Day of Remembrance for Road Traffic Victims’, een initiatief erkend door de Verenigde Naties. In Friesland werd tien jaar geleden, op 18 november 2001 in Heemstra State in Oentsjerk, de eerste herdenking gehouden.

Aanleiding voor deze bijeenkomst waren twee verkeersdrama’s in korte tijd die destijds de Trynwâlden opschrikten. Op 4 november 2000 verongelukte het echtpaar Bart (77) en Griet (72) Veurman uit Oentsjerk, op 5 januari 2001 kwamen de zussen Nathalie (22) en Claudia (27) van der Meer om bij een ongeluk. De laatste was zwanger.

Er ontstond een noordelijke werkgroep van de landelijke Vereniging voor Verkeersslachtoffers met dezelfde naam als het sculptuur dat Aldtsjerkster Fokke Veurman maakte ter nagedachtenis aan zijn ouders en de beide zussen: De Verstomde Schreeuw. De werkgroep houdt bijeenkomsten en herdenkingen voor verkeersslachtoffers.

In de Grote Kerk vertelde een stiefvader over Toby Hart. Een vrolijke jongen die ,,liever speelde dan dat hij leerde’’ en die in februari 2009 op zeventienjarige leeftijd in het Drentse Nijeveen op de fiets werd aangereden door een dronken automobilist. De bestuurder van de Mercedes Vito had twintig glazen bier op. ,,Toby bleef voor altijd zeventien.’’

Ook Loes Weyerstrass uit Pingjum sprak over haar verongelukte zoon. Acht jaar geleden raakte de 31-jarige Marfred op een mistige avond met z’n auto in de berm en reed tegen een boom. Hij was
op slag dood. ,,Het is of het gisteren was’’, vertelde Loes. En: ,,Ik beleef het bijna dagelijks dat er
twee agenten voor m’n deur stonden.’’

Voor in de kerk hebben nabestaanden foto’s neergezet in de herdenkingswand. Tussen de troostrijke muzikale optredens door branden zij een kaarsje voor hun overleden dierbaren. Ook Tjeerd en Jelly van der Meer, de ouders van Nathalie en Claudia, steken er een aan voor hun dochters en hun ongeboren kleinkind.
,,Het is alweer bijna elf jaar geleden en tegelijk nog maar elf jaar geleden’’, vertelt Jelly voorafgaand
aan de herdenking. ,,De pijn is niet minder geworden. Ik heb momenten dat ik het zwaarder vind dan toen het net gebeurd was. Ik zie vrienden van onze dochters trouwen en kinderen krijgen en begin nu te beseffen dat ons leven stil staat.’’

De troostbijeenkomst werd afgesloten door initiator Wiebe de Boer uit Oentsjerk, voorzitter van
de Federatie Slachtoffer Organisaties. ,,Hier zijn mensen bij elkaar gekomen die hun dierbare -
kinderen of ouders, broer of zuster en zelfs in een klap een compleet gezin - verloren hebben.
Daarom klinkt hier vandaag een andere ‘Voice of Holland’.’’

Door José Hulsing.

Bron: Leeuwarder Courant